Typy alkoholismu

 

 Gama – zvýšená tolerance na alkohol, ztráta kontroly v pití, schopnost abstinence. Rozlišujeme na:

a)  normální společenské pití (důležité – nepije vše, co mu přijde pod ruku!)

b)  prodromální fáze (má okénka, ještě může přestat, občas nejde do práce, těší se na alkohol, při absťáku má třes)

Tento typ je zypický zejména pro anglosaské země (např. USA, Kanada, Skandinávie), ale také také nejrozšířenější i u nás.

 

Delta – neschopnost abstinence, není ztráta kontroly, při vysazení alkoholu větší abstinenční příznaky (nevolnosti, třesy, pocení, nespavost, atp.), má stále „svou hladinku, nositel tohoto typu nemusí být nikdy opilý, ale také nikdy střízlivý. Zejména státy s velkou konzumací vína (např. Francie).

 

Gama a delta se vyskytují jako čisté typy málokdy, většinou jde o jejich kombinaci s převahou jednoho typu.

 

Epsilon dipsománie – symptomatická závislost, která „nasedá“ na jiný typ nemoci (např. schizofrenie, progresivní paralýza, manická fáze cyklofrenie, epilepsie). Slovo dipsománie přesně znamená dle slovníku cizích slov občasné chorobné nutkání k několikadennímu pití alkoholu až do stavu otravy, kvartální pijáctví." V mezidobí je možná abstinence. Záchvat začíná neklidem, smutkem, pocity tělesné slabosti. Při napití nedovede přestat, pije nadměrně, může se dopustit impulsivních činů. Zařazuje se někdy do onemocnění epileptických nebo do okruhu maniodepresivity.

 

Alfa -  nedisciplinované pití, nevykazuje progresi, má kontrolu v pití. Tento typ může přejít v gamu (nekontrolované pití). Pravý typ alfa představuje abúzus, který trvá např. 30-40 let, nemusí abstinovat.

 

Beta – není tu ani psychická či somatická (tělesná) závislost, ale dochází k sekundárním nemocem – např. polyuritidy (záněty několika nervů), gastritidy (záněty žaludku), cirhozy. Přechod do typu gama nebo delta je méně častý než u typu alfa.